Tänään meillä oli hakutreenit tai etsinakkiukko-treenit. Normaalisti ollaan käyty joka sunnuntai, tai tarkoitus olisi, mutta nyt on päässyt tulemaan vähän taukoa, että ennen joulu käytiin viimeksi. Kaikki hakujutut on meillä ihan niin alkutekijöissä kun olla voi, mutta eiköhän me jossain vaiheessa aina jotain uutta opita. Tuntuu, että pitäisi itse opiskella enemmän, hakea vaikka kirjastosta jokin hyvä kirja, niin olisi helpompi ohjata koiraa oikealla tavalla.

Eli meidän treenit menee näin; Koiralle näytetään, että nakkiukolla on herkkuja. Nakkiukko lähtee metsään reippaasti kävellen tai jopa juosten. Koiraa pidetään paikallaan. Ronja ei varmasti pysy pitämättä, on niin innoissaan. Hyvä kun välillä pysyy pitämälläkään. No sitten nakkiukko huutaa valmis ja koiralle näytetään kädellä suuntaa ja sanotaan ETSI NAKKIUKKO! ja päästetään irti. Sitten koira juoksee nakkiukon luokse, joka palkkaa koiraa siihen saakka kunnes omistaja kävelee (juoksee) paikalle ja kehuu koiraa ja ottaa kiinni. Ronjalla on vähän taipumuksia siihen, että kun saavun sitten sitä hakemaan, niin nakkiukko unohtuu siihen paikkaan ja lähdetään juoksemaan vimmatusti ympyrää ettei äippä ota kiinni. Tästä pitäisi päästä eroon.

Jossain vaiheessa kai olisi hyvä siirtyä siihen, että koira oppisi haukkumalla ilmaisemaan, että nakkiukko on löytynyt ja saisikin palkan sitten vasta multa kun tulen paikalle. Tähän vastaanotetaan hyviä vinkkejä mistä lähteä purkamaan vyyhtiä, että kaikki menisi niin selkeästi, että oppiminen olisi koiralle helppoa. Varmaankin ensi opittava kotosalla haukkumaan käskystä.  Sen jälkeen nakkiukko voisi sitten pyytää koiraa haukkumaan kun koira on sen löytänyt. Korjatkaa jos olen väärässä ja laittakaa ihmeessä kommentteja.

Toinen juttu mitä kokeiltiin on se saattaminen. Koira narussa ja saattaa omistajan kanssa nakkiukkoa esim. pohjoiseen päin. Sitten nakkiukko kääntyy vasemmalle ja saattaja ja koira palaa samaa reittiä mitä tulikin lähtöpisteeseen. Siitä sitten kävelevät hieman vasemmalle ja koira päästetään irti käskyn kanssa ja ohjataan se lähtemään vasemmalle, eikä saattojälkien suuntaan. Tätä me kokeiltiin nyt Ronjan kanssa ekan kerran. Suunta oli kyllä oikea mihin koira lähti, mutta ei se hajua ilmasta etsinyt, vaan etsi nakkiukon jäljet paksusta lumihangesta ja seurasi niitä löytäen ukon.

Jossain vaiheessa olisi upeaa kokeilla sitä jälki juttua, missä vedetään jotain jälkeä maassa (sukkahousuissa lihaa?) ja koira seuraa liinassa. Tästä en vielä ymmärrä edes perusteita, joten eka pitää saada teoria omaan päähän jostain.

Olipas kiva käydä vähän etsimässä, kun edellisestä kerrasta on aikaa. Koirakavereina meillä oli Hilla, Manu, Eppu ja Reiska. Kuvia ei ole, koska ei ollut kametaa mukana.

Tässä kuitenkin jotain kotona räpsästyjä väsyneestä koirasta, joka tällä hetkellä koisii päiväunilla sohvalla.

Kyllä nyt vahvasti näyttää siltä, että tämä haku (tai jälkikin) juttu on se Ronjan juttu, joten vinkkejä vastaanotetaan kiitollisena. Myös jos teillä on tiedossa jokin hyvä suomenkielinen kirja, niin kertokaa, niin saadaan jotain luettavaa...