1250524731_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ronja on ollut raakaruokinnalla nyt jo pitkään. No myönnettäköön, että mitään 100% barffareita meistä ei tule, sillä aina kippoon livahtaa välillä ihmisten ruokaa, kuten ylijäänyttä makaroonilaatikkoa tai lämpöset voileivät. Mutta koska joka tapauksessa mitään papanaruokaa ei syötetä, aloin hieman itsellenikin kertaamaan mistä koira voi saada mitäkin vitamiineja. Papanaruuissahan vitamiinit on kohdallaan, ainakin laadukkaissa sellaisissa, mutta osa koirista ei pysty vitamiineja niistä hyödyntämään niiden pitkälle käsitellyn muodon takia.

Meillä Ronja ei ole mikään suursyömäri. Ahne se kyllä on, mutta usein käy niin, että aamulla tarjottu ruoka on kipossa iltaan saakka, jolloin se sitten maistuu. Rakaruuan lisäksi olen silloin tällöin lorauttanut ruokaan  Grizzly Salmon Oilia eli luonnonmukaisia Omega 3 rasvoja, koska kalaa menee vähän ja se tuntuu olevan Ronjan mielestä pikkuisen ällöä ruokaa.

A-vitamiinia saa luonnostaan parhaiten maksasta, mutta myös kalanmaksaöljystä, kananmunankeltuaisesta ja keltaisista, punaisista ja tummanvihreistä kasviksista. A-vitamiini  vaikuttaa ihoon, luustoon, silmiin ja limakalvoihin. A-vitamiinilla on todettu olevan vaikutusta ehkäisemään syövän kehitystä ja sen puute saattaa edistää myös kaihin ja muiden silmäsairauksien syntymistä. A-vitamiini on rasvaliukoinen.

Meillä Ronja saa maksaa silloin tällön, 500g viikossa sisäelimiä, joista osa maksaa. Tosin joinakin viikkoina saa 500g pötkylän pelkkää maksaa ja joskus treenipalkkana on myös maksanpaloja. Kasviksia on soseutettuna barf-pötkylöissä, joita käytämme ja raakoja kananmunia saa jokusen viikossa.

B-vitamiineja saa raa'asta lihasta, kalasta ja kananmunankeltuaisesta. B-vitamiinia tarvitaan veren muodostumisessa sekä rasvojen aineenvaihdunnassa ja samoin B-vitamiinilla on suuri merkitys hermostolle ja aivotoiminnalle, sekä turkin ja ihon kuntoon ja suolistoon. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia.

B-vitamiineja meillä nautitaan aivan varmasti tarpeeksi. Raakaa lihaa syödään päivittäin.

C-vitamiinia löytyy hyvin mustaherukoista, sitrushedelmistä, ruusunmarjoista ja iduista, myös jonkin verran vihanneksista ja kasviksista.  C-vitamiini vaikuttaa koko immuunijärjestelmään, sekä kudosten uusiutumiseen. Lisäksi C-vitamiini vaikuttaa ihoon, luustoon, verisuoniin ja niveliin. C-vitamiini on vesiliukoinen ja se tuhoutuu hyvin herkästi esim. ruokaa kypsennettäessä.

C-vitamiinin lisäystä pitänee harkita. Nyt kun tarkemmin mietin, niin se taitaa olla aika vähäistä Ronjan ruokinnassa. Taidanpa kipaista huomenna luontaistuotekaupasta ostamaan sitä ruusunmarjajauhetta. Sitä meillä edellinenkin koira söi viimeisen puoli vuotta kun sairasti ja jaksoi paremmin.

D-vitamiinia on munankeltuaisessa (munankeltuainen tuntuukin olevan oikea vitamiinipakkaus), rasvaisessa kalassa ja maksassa. ihossa muodostuu myös D-vitamiinia auringonvalon ansiosta. D-vitamiini auttaa fosfaatin ja kalkin imeytymistä luustoon ja on tärkeää myös kilpirauhasen toiminnalle.D-vitamiini on rasvaliukoinen.

Meillä Ronja saanee riittävästi D-vitamiinia maksan ja kananmunan muodossa.

Sitten on vielä hivenaineet - ehkäpä perehdyn niihin sitten joku toinen kerta. Tässä tulee vielä kuitenkin kaksi tärkeää:

Kalsiumia  saa jauhetuista munankuorista, rustoista ja luista, myös hapanmaitotuotteet ja raejuusto ovat hyviä, mutteivat niin tehokkaita. kalsium vaikuttaa luuston ja hampaiden terveyteen ja varsinkin kehitysvaiheessa on tärkeä juttu.

Nyt kun Ronjaa mietin, niin vähän nihkeästi menee rustot ja luut, joten olisi ehkä paikallaan hankkia myös tuota munankuorijauhetta, vai saisikohan sen itse jauhettua niin hienoksi...

Magnesiumin luonnollisia lähteitä ovat kaali, kuivatut pavut, mantelit, siemenet, herneet, pinaatti, banaani, kaurahiutaleet. Magnesium vaikuttaaluustoon ja hampaisiin, lihaksiin ja hermoihin ja on mukana säätelemässä kaikkia elintoimintoja. Magnesium myös puhdistaa kehoa raskasmetalleista.

Magnesiumia meillä ei noiden lähteiden mukaan saa kuin banaanista ja joskus kaurapuurosta. Pitänee selvittää onko magnesiumia jossain mitä meillä usein syödään...

Muuten meillä tuo "linkku-Iita" näyttää voivan vähän paremmin tänään. Ehkä hivenen on havaittavissa vielä varovaisuutta jalan kanssa. En ole satavarma johtuiko linkutus sittenkään siitä kynnestä, kun ei se nyt niin kummosesti halki ollut. Saattoipa hämärässä juostessaan muutenkin nyrjäyttää jalkaansa. Tänään näyttäisi siltä, että lääkärireissua ei tarvita vaan vaiva menee ohitse itsestään. Kuitenkin huomenna pitäisi varata aika rokotuksille, joten jos jalka vielä vaivaa niin katsastetaan se sitten samalla kertaa.