LAHTI 1.11.2008 PENTUNÄYTTELY, nartut 5-7kk.

Tuomarina Veli-Pakka Kumpumäki

Arvostelu:
Vahvaluustoinen. Rungoltaan ja päältään hyvin kehittynyt narttu. Saisi olla takaa voimakkaammin kulmautunut ja ylälinjaltaan vakaampi. Lupaava karvapeite. Mukava vilkas luonne. Vielä ahtaat pentumaiset liikkeet takaa.

Koira käyttäytyi vauhdikkaasti kehässä. Huiteli sinne ja tänne ja seisominenkin tuotti vaikeuksia. Kehässä oltiin sisko-Reinan kanssa yhtäaikaa kaksistaan ja saatiin sininen nauha.

*********************************************TAMPERE, TEIVON RAVIRATA, 30.11.2008 MATCH SHOW

Ilmottautuminen klo.11.00. Sen jälkeen odoteltiin ja odoteltiin ja puoli yhden maissa päästiin kehään. Ronjalla tuli kamala kakkihätä ja saatiin sen pitemmittä puheitta sininen nauha. Muuten meni hyvin kehässä. No hyvin ja hyvin, mutta paremmin juoksi ja pysyi paikoillaan kun Lahden pentunäyttelyssä.
Porukkaa oli liikaa tai sitten tila oli liian pieni. Ison koiran kanssa odottelu oli lähes sietämätöntä niin koiralle kuin ihmisellekkin. Halliin oli käytössä ainosastaan yksi sisäänkäntiovi ja ovelle päästäkseen oli ängettävä ihmis-koiramassan läpi pitkän matkaa. Hallin ikkunat olivat kosteudesta huurussa ja lattia oli liukas. Ei jääty odottelemaan jatkoja vaan yhteistuumin Ronjan kanssa päätettiin, että stressitaso oli nostettu jo tarpeeksi korkealle ja on aika mennä kotiin huilailemaan.

Jos olisin itse järjestämässä vastaavanlaista näyttelyä vastaavaan paikkaan, rajaisin koirat ehkä vain pieniin koiriin. Suuret koirat liian pienessä tilassa aiheuttaa ihan selvästi ärtymystä koirissa. On hankala olla koiran kanssa paikoillaan odottelemassa, kun 50cm päässä on molemmin puolin koiria, joiden pään läheltä pitää pitää oman koiran pää poissa, jos ei halua reiítystä kuonoon. Muutoin henkilökunta oli kyllä hyvin ystävällistä ja avuliasta (toivat kakkapussin että saatiin kehästä läjät talteen), joten siitä kiitos järjestäjille!

************************************************************

TAMPERE, PIRKKAHALLI KV, 15.3.2009

Tuomari Walter Schicker, Saksa

Suomennos arvostelusta kutakuinkin näin:

Erittäin takakorkea. Selvä painauma sään takana. Jyrkkä takaosa. Tyypillinen pää. Musta maski. Saksipurenta. Tummat silmät. keskipitkä kaula. Tyypillinen turkki. oikein hyvä aktiviteetti takaosassa ja liikkeessä hyvin epävakaa edestä.

Sininen nauha. Ei ole paljon kommentoitavaa tähän. Blogin puolelle laitoin muutaman ajatuksen. Seuraavaan näyttelyyn ostetaan ohennussakset ja vedetään koko takapuolen päällinen matalaksi, jos tuomari ei viitsi karvoja alas painaa itse, nähdäkseen kuinka takakorkea koira on (<--vitsi). Olihan se tietenkin mukavaa, että sain tietää, että sillä on myös musta maski ja tummat silmät. :)

************************************************************

LEONBERGINKOIRIEN ERIKOISNÄYTTELY 2009

KANGASALA 9.5.2009

Tuomarina Celia Peters, Englanti

Junioriluokassa oli reilut parikymmentä narttua. Sininen nauha.

Arvostelu kutakuinkin näin:

Pitkä narttu, hyvät vartalon mittasuhteet. Pää aika maskuliininen nuorelle nartulle. Hyvä maski ja hyvä silmien väri. Ylälinja melko pehmeä. Eläväinen (iloinen) häntä. Virheetön pituus. Etuosan liikkuvuus hyvä.Profiili asianmukainen. Lehmämäiset liikkeet takajaloissa (kiitos Maritalle suomennusavusta).

Koira oli energinen... liikaa. Eiliset lenkit jäivät olemattomiksi. Antoi katsoa hyvin (ja tarkkaan) hampaat ja käyttäytyi tapansa mukaan ystävällisesti tuomaria kohtaan. Juoksi kuin kameli ja kenguru. Ilma oli pilvinen ja sade alkoin kovana juuri kun kehä alkoi. Ei kommentoimista. Paitsi johtuisikohan lehmämäiset liikkeet tuosta ruohonsyönnistä, jota se on alkanut viimeaikoina harrastaa, ehkä se on muuttamassa muotoaan. :) Olo on ehkäpä yhtä "lyöty" kuin koiralla (katso kuva) mutta siitä lisää blogin puolella...jos osaan sensuroida kaiken ajattelemani julkaisukelpoiseksi. :)

*********************************************************

MATCH-SHOW, MUTALAN KOULUN KENTTÄ 17.5.2009

Aurinkoinen ja lämmin päivä. +15astetta varjossa. Auringossa varmasti yli +20astetta. Oltiin paikalla hyvissä ajoin. Ensimmäisenä ilmottauduttiin isojen koirien ryhmään. Isojen (yli 40cm) koirien ryhmässä oli yhteensä 8 koiraa jos oikein laskin. Meidän parina oli aika lailla saman ikäinen lapinkoira joka voitti meidät. Sievästi sipsutteli vierellä.

Ronja seisoi hyvin. Antoi hienosti katsoa hampaat ja koplata koko kropan päästä hännän päähän. Juoksi nätisti. No pari loikkaa otti kahden kierroksen aikana ja yhtä keppiä yritti ottaa mukaansa, mutta muuten hienosti. Ei kiskonut eikä peitsannut. Tuomari oli sitä mieltä, että ei voi antaa punaista nauhaa Ronjalle siksi koska Roinja on kovasti takakorkea. Se kuulemma häiritsee liikkeessä erittäin paljon. Onhan se takakorkea, muttei oikeasti paljon. Mukava tunnelma näyttelyssä joka tapauksessa. hyvin järjestetty ja sattui hyvä kelikin. Pääsevät vitosluokkalaiset ensi vuonna sitten leirikouluunsa. :) Kiitos yhdelle pojalle valokuvien ottamisesta!

Oikeasti olen ihan äärettömän tyytyväinen Ronjan käytökseen kehässä. Parhaiten meni mitä koskaan vaikka vielä on paljon varaa parantaakkin.

********************************************************

 

MATCH SHOW, TAMPERE, JÄÄHALLIN KENTTÄ, 21.5.2009

Luokkana meillä oli isot aikuiset koirat. Ilmoittautuminen alkoi klo 11.00. Oltiin paikalla hyvissä ajoin ja ilmoittauduttiin viidentenä isoista koirista. Tarkkaa lukumäärää en tiedä, mutta paljon oli koiria sateiseen keliin nähden. Arvostelu alkoi klo.12.00. lapsi-koira kilpailulla. Siinä odotellessa ostin Rontille kojusta ketjupannan. Meillä on ollut käytössä tuollainen puolikuristava näyttelypanta, mutta se on jäänyt isoksi, juu luit ihan oikein, ISOKSI! Talvikarva on kaulasta lähtenyt ja Rontti on muutenkin laihtunut ja panta oli jo oikeasti liian suuri.

Ronja juoksi hyvin. Aluksi peitsasi, mutta saatiin rytmi vaihdettua toiselle kierrokselle. Seisoi ihan OK ja antoi tuomarin koplata suht hyvin. Meidän parina oli 2kk vanhempi berninpaimenkoira tyttö, joka sitten vei voiton. En huomannut sen liikkeitä seurata, mutta tuomaria pelkäsi ainakin ja tuomari sai oikein houkutella, että sai koplattua. Jäätiin sitten vielä odottamaan sinisten kehää, johon menikin kauan aikaa. Sitten kun kehä viimein alkoi, Ronjaa ei enää huvittanut koko touhu. Juostiin vähän kiskomalla ja seisominenkin oli tosi tylsää. Sinisiä koiria oli parisen kymmentä, joista neljä pääsi punaisiin.

Kuvia ei ole. Tuppaa nuo kuvaajat (=muksut) olemaan nykyään aina omilla reissuillaan eikä lähde mukaan seuraksi.

**********************************************************

TUURI - MILJOONAKOIRANÄYTTELY 6.6.2009

JUNIORINARTUT

Tuomarina Teija Salmi-Aalto

Juniorinartuissa 5 narttua, sininen nauha.

Arvostelu: 1v. Kookas, hyvät mittasuhteet. Voimakas nuoren nartun pää, jossa hyvä ilme. Melko voimakas otsapenger. Hyvä kaula. Selkälinja voisi olla suorempi. Eturinta ja runko tulee vahvistua. Pysty olkavarsi. Niukasti kulmautunut takaa. Sopiva luusto. Liikkuu ahtaasti takaa ja löysästi edestä. Peitsaa mielellään, liikkeitä siltä osin vaikea arvostella. Raamikas narttu, joka tarvitsee paljon aikaa kasvaakseen raameihin. Erittäin kaunis väri. Iloinen, rodunomainen luonne.

Oltiin ajoissa näyttelypaikalla. Ilma oli kylmä ja pilvinen. Odotellessa satoikin vähän, vettä ja rakeita. Ei kuitenkaan kastellut pahemmin. Bernikehä oli ainakin tunnin myöhässä. Juoksutin muutaman kerran Ronjaa odotellessa ja juoksi kauniisti ja kiltisti. Kun päästiin kehään seisoi nätisti ja pitkään ja antoi katsoa hyvin hampaat ja kopeloida muun ruumiin. Kun tuli juoksun aika, jokin pimahti HEEEI NYYYT LEIKITÄÄÄÄÄÄÄÄÄN!!!! Ronja hyppi, pomppi, loikki, kaahasi, roikkui remmissä ja näytti kaikki temput joita osasi. Mahtoi olla kehän laidalla hauskaa. Olisi varmaan pitänyt tajuta viedä se autoon odottelemaan, mutta kun aikataulusta ei ollut oikein käsitystä paljonko on myöhässä. Ihan selvästi pitkä odotus. Haaveissa oli tietenkin punainen nauha, mutta juoksupyrähdyksen jälkeen olin jo tyytyväinen siniseenkin. Pelkäsin että saadaan EVA.

*************************************

LAHTI 17.1.2010

NARTUT NUORTENLUOKKA, 2 narttua, sininen nauha

Tuomarina Tapio Eerola

Arvostelu: Erittäin hyvät mittasuhteet. Tässä kehitysvaiheessa kovin takakorkea. Voimakas oikealinjainen pää. Erittäin hyvät raajaluusto ja rintakehä. Hyvin kulmautunut edestä ja niukemmin takaa. Pysty lantio. Takajalat kiertyvät ulospäin sekä liikkeessä että seistessä. Liikkeessä tehoton takaosa.

Ensimmäinen näyttely, mistä jäi hyvä mieli vaikka nauhan väri olikin taas sininen. Tuomari oli asiallinen ja ystävällinen.

 

*************************************************

 

SEINÄJOKI AREENA 24.10.2010

NARTUT, AVOIN LUOKKA. seitsemän narttua, sininen nauha.

Tuomari: Harry Tast

Arvostelu: Kookas vankkarunkoinen narttu. Selkä painuu. Seisoo ja liikkuu takakorkeana. Voimakas massiivinen pää, joka saisi olla feminiinisempi. Huulissä löysyyttä. Seistessä etukäpälät ulkokierteiset. Juoksee vinossa ja takaa ahtaasti.Etuliikkeet kierteiset. Kaunis punainen väri. Miellyttävä luonne.

Ensimmäinen kokemus avo-luokasta. Ensimmäinen näyttely, jossa koira käyttäytyi kun ajatus. Juoksi nätisti ravia löysällä hihnalla vieressä ja seisoi nätisti paikallaan ja antoi tuomarin tutkia ja väännellä. Lasketaanko se koiran viaksi, jos kehässä ei voi liukkauden takia juosta riittävän kovaa, että koira pysyisi suorassa. Tuomarin käskystä erittäin hiljaista ravia - ja tulos on vinossa juokseva koira. Nuo huulet huvittavat - en tiedä musita leoista, mutta meillä ne roikkuvat aina enemmän silloin kun koiralla on esim. kuuma. Kotona kun katsoin huulia lenkin jälkeen niin ne ovat ihan kauniisti kiinni eivätkä lainkaan roiku. Heh - sitä se elämä on.

*******************************************

JYVÄSKYLÄ 14.11.2010

Nartut avoin luokka (7 (vai 8) narttua), punainen nauha, luokkasijoitus 4

Tuomari Soile Bister

Arvostelu: Tyypiltään ERINOMAINEN, vahva narttu, jonka tulisi olla paremmin kulmautunut takaa. ERITTÄIN NHYVÄ vahva pää, hyvä purenta ja ilme. Maski OK. ERITTÄIN HYVÄ runko ja etuosa. Hieman takakorkea. Hyvä luonne. Voisi liikkua takaa tehokkaammin ja häntä kohoaa liikkeessä.

Mielettömän hyvin järjestetty näyttely. Kehissä oli pitävät matot ja ne olivat sopivan suuret juosta. Myös käytävätilaa oli upeasti ellei jopa ruhtinaallisesti. Pikkuisen kuuma meinasi tulla, mutta siihen kai ei voi sisänäytelyissä vaikuttaa.