Tässä nyt se lupaamani Barf-aiheinen haastattelu, joka julkaistiin tänään ilmestyneessä Ylöjärven koirakerhon lehdessä. Mukana oli muutama kuvakin, mutta ne jää nyt laittamatta tähän.

Itse olen huomannut monia muutoksia koirassa osittaiseen raakaruokintaankin siirryttyämme. Koiran kakka ei todellakaan haise juuri millekkään. Siivosin eilen tuolta koiratarhasta lumesta paljastuneita läjiä, enkä edes kakistellut. Liheisien luiden ja rustojen kanssa pitää olla paljon vaihtelua. meidän neiti kyllästyy jos viikonkin on samaa. Tällä viikolla ollaan syöty härän häntiä ja sitä ennen kanan selkiä.

Pitemmittä puheitta tässä se haastattelu, Kiitos vielä Sarille ja koko Barffinetin henkilökunnalle!

 

BARF

 

Lähes kaikki koiraihmiset ovat kuulleet sanan BARF. Osa tietää, että kirjainyhdistelmä tulee sanoista ”bones and raw food” tai ”biologically appropriate raw food”, mutta kuinka moni oikeasti tietää, mitä kaikkea barffaus pitää sisällään?

 

Asiaa itsellenikin valottaakseni haastattelin Sari Vähäkoskea, raakaruokinnan moniosaajaa ja BarffiNetin perustajaa ja pyörittäjää. BarffiNet myymälä sijaitsee Lielahdessa osoitteessa Taninkatu 1.

 

- Milloin tutustuit itse ensimmäisen kerran barffaukseen?

- Oman koiran ongelmien kautta viitisen vuotta sitten. Nöffini oli silloin n. 8kk vanha ja sillä oli kutiseva iho ja vatsavaivoja. Olin kuullut ja lukenut barffauksesta ja päätin kokeilla. Jäljellä olevat kuivanappulat heitin kompostiin, josta ne muuten löytyivät sitten kompostin tyhjennyksen yhteydessä suunnilleen muuttumattomina. Koirani on ruokavalion muutoksen jälkeen voinut hyvin ja kaikin puolin terveesti, painoa tällä hetkellä 68kg.

 

- BARF-ruokinnan perusta on lihaiset luut ja muu raaka ruoka. Monelle ajatus verisen lihan käsittelystä ja pakastamisesta tuntuu inhottavalta ja hankalalta. Onko barffaus oikeasti hankalaa?

- Ennen kaikki valmistettiin hyvin pitkälti itse. Nykyään barffaus on helppoa. Myymälästä löytyy jopa valmisaterioita eri kokoisissa pakkauksissa sulata ja tarjoa -periaatteella. Uusi kuivattu täysravintosarja, ZiwiPeak, on tullut myös markkinoille. Se on kuivattua täyslihaa, joka on kätevä vaikka barffaavan koiran matkaruokana.

 

- Koiran ruokinnassa tärkeänä painotetaan, että koira saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit, hivenaineet, proteiinit ym. Miten barf -ruokinnassa voidaan tietää, että koira todella saa tarvitsemansa?

- Pääperiaate on, että kaikki tarvittava tulee ravinnosta ilman kemikaaleja. Ateriamäärä lasketaan koiran painon mukaan. Aterialla tarjotaan sitten esimerkiksi joka toisella kertaa lihaisia luita ja joka toisella kasvisliha-ateria. Siihen päälle sitten muut kuten maksat ja kalat. Useat barffaajat ruokkivat koiransa kahdesti päivässä, mikä on parempi vaihtoehto koiran vatsallekin, kuin kerran päivässä ruokinta. Joskus on koiria, joilla on pahoja iho- tai vatsaongelmia jo ennen barffauksen aloittamista ja niille pitää katsoa tapauskohtaisesti lisävitamiinien tai hivenaineiden antaminen.

 

- Voiko pennun kanssa barffata jo pennun saapuessa kotiin? Miten Barf-ruokintaan siirrytään?

- Ihannetilanne olisi se, jos jo pennun emä olisi tottunut barffaaja ja pennun ensimmäinen kiinteä ruoka olisi barf -ruokaa. Jos pentu on kuitenkin saanut kuivanappuloita kasvattajalla, ei se estä pennun siirtoa barf -ruokintaan. Mitä nopeammin aloitetaan, sen parempi pohja koko elämälle. Edellisenä iltana viimeiset kuivanappulat ja aamulla uusi elämä ja BARF. Suurin osa koirista ei saa nopeasta muutoksesta mitään oireita, sillä raakaruoka ei sisällä sellaisia aineita, jotka suolistoa ärsyttäisivät. Mikäli koira kärsii vaikeista suolisto-ongelmista on siirtyminen suunniteltava asteittain tarkemmin.

 

- Onko barffaaminen kalliimpaa kuin kuivanappula-ruoka? Mitä barffaus vaatii omistajalta?

- Barf -ruokinta tulee jopa edullisemmaksi kuin laadukkaan kuivanappularuuan syöttäminen ja tarjonta on monipuolisempaa. Omistajalta barffaus vaatii hiukan tilaa pakastimessa, riippuen koiran koosta sekä rohkeutta aloittaa. Meiltä saa varmasti neuvoja aloitustilanteessa ja jatkossakin tarpeen vaatiessa.

 

- Millaiselle koiralle barffaus ei välttämättä sovi?

- Raakaruokinta sopii vauvasta vaariin.  Vaikeissa kroonisissa sairauksissa tilanne pitää katsoa koirakohtaisesti.

 

- Mitä hyötyä BARF-ruokinta antaa koiralle?

- Hengitys ei haise, hampaat puhdistuvat ja pysyvät terveinä, iho-ongelmat kuten allerginen kutina ja hilseily hellittää, karvanlaatu paranee, furunkuloosi ei ole tavanomainen barffaavilla koirilla (furunkuloosi = yleensä tassussa, talirauhasen ja karvan juurituppien märkivä tulehdus, joka uusiutuu helposti), koiran ”tulosteet” ovat huomattavasti pienemmät ja vähemmän ”tuoksuvat”. Lisäksi luiden pureskelu poistaa stressiä, vahvistaa yllättävän montaa lihasta selkää myöten, verensokeri pysyy tasaisena, jolloin koira voi paremmin ja barf -ruuan syöminen lisää myös vastustuskykyä erilaisia vatsapöpöjä vastaan. Raakaruokaa syövän koiran kehon ph pysyy luontaisesti oikealla tasolla eli virtsakiviongelmilta säästytään. Tässä nyt muutama etu näin aluksi, lisääkin vielä löytyy!

 

- Mitä muuta haluaisit sanoa BARF -ruokinnasta?

- Raakaruokaa syövää koiraa on ilo katsella. Koiralle maistuu ruoka ja syöminen on sen mielestä hauskaa. Koira selvästi nauttii barffauksesta. Rohkeasti siis kokeilemaan! Meillä kyllä neuvotaan alkuun.