Oltiin tosiaan torstaina Ronjan kanssa ekaa kertaa jälkikurssilla. Mielettömästi tuli asiaa ja monta sellaista omassa päässä pyörinyttä juttua selkeni. Yritän tähän ihan omin sanoin kertoa, miten me jäljen alkeita opeteltiin. Kuka asiasta on enemmän kiinnostunut niin suosittelen menemään jälkikurssille, sillä hyvältä vetäjältä saa parhaat henkilökohtaiset (ja koirakohtaiset) neuvot. Tämä siis vain yleistä löpinää.

Jälkiharrastukseen ei tarvitse kalliita välineitä. Olin jo ajatellut jälkivaljaita ja liinaa eläinkaupasta käydä katsomassa, mutta kaulapanta ja pyykkinaru ajaa asian. Yritän keksiä jonkun pannan, mitä käytän vain ja ainoastaan jälkijutuissa, niin koira tietää heti kun se puetaan mitä ollaan menossa tekemään ja osaa sitten toivottavasti jossain vaiheessa jo latautua tunnelmaan eli rauhoittua hommaan. Jälkiliinan tein tänään. Alla kuva.

1243688744_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Metalli klipsu 2e, keltaista muovipyykkinarua 60m 8e. Jälkiliinan pituus on muistaakseni 10m, eli kelasta saa uusittua sitten jos eka menee poikki jostain syystä. Ei tätä kyllä saa vetämällä poikki ainakaan mun voimilla. Ohut ja kevyt, ei mitään kädensijalenkkejä päähän, ettei tartu mihinkään kiinni. Lisäksi vielä kun on keltainen niin erottuu hyvin maastossa. Eikä varmaan kovasti polta käsiinkään jos sattuu koira vetäisemään. Tänään mennään illalla kokeilemaan liinan käyttökelpoisuutta kunhan vähän viilenee. Meillä mittari huitelee tällä hetkellä +26 varjossa ja koira on mielummin sisällä ja minä myös...

Itse olin kuvitellut, että jälkiliina pitää ujuttaa koiran etu- ja takajalkojen välistä, että se ohjaa koiraa pitämään pään maassa ja haistelemaan, mutta kuten meidän kouluttaja hienosti totesi, että sillä yritetään vähän niinkuin pakottaa koira kiinnostumaan jäljestä ja sehän ei ole tarkoitus. Tarkoitus on saada koira itse kiinnostumaan jäljestä ja mitään pakkoa ei ole tarvis käyttää.

Jälkeä varten kannattaa varata rasiaan jotain makupaloja. Nakkipaloja tai verilättypaloja tai jotain muuta tuoksuvaa jota koira pitää herkkuna. Ennen treeniä koiraa ei kannata syöttää. Mitä nälkäisempi koira, sitä tarkempi työ ja nopeampi oppi. Ei toki viikkotolkulla tarvitse nälässä pitää.

Ensimmäiset jäljet on hyvä tehdä vaikka leikatulle nurmikolle. Se on käsittääkseni koiralle helppo paikka aloittaa. Merkitse jäljen alku esim. kepillä tai jollain muulla esineellä. Seiso merkin kohdalla ja lähde siitä askeltamaan suoraan eteenpäin myötätuulen suuntaisesti siten, että toinen jalka koskettaa toista sivusta joka askeleella. Eli vasen jalka oikean jalan puoleenväliin jne... Laita joka askelmaan makupala. Makupalan päälle ei tarvitse tallata vaan voit heittää makupalan jälkeen samalla kun siirrät jalan seuraavaan kohtaan. Muista tehdä makupaloista niin pieniä, ettei koiran tarvitse jäädä pitkäksi aikaa syömään yhtä makupalaa, vaan se pääsee joutuisasti eteenpäin. Aluksi riittää lyhytkin jälki, riippuu koirasta. Kun lopetat jäljen laita siihen paikkaan kourallinen makupaloja. Hyppää eteenpäin siten, ettei jälki tavallaan jatku. Poistu riittävän kaukaa jäljestä, ettet sotke tekemääsi jälkeä.

Nouda koira. Harjoitusjäljen voi ajaa ihan hyvin jo 5-10 min päästä jäljen tekemisestä.Pue koiralle liina ja vie se lähelle lähtöpaikkaa. Pyydä se viereesi istumaan ja rauhoittumaan jos mahdollista. Anna sitten sille käsky etsiä jälki rauhallisella äänellä. Jos itse sanon Ronjalle iloisesti ja reippaasti ETSI JÄLKI niin se loikkaa jo kymmenen metriä eteenpäin ja suuri osa jäljestä menee hukkaan. Varmaan koirasta riippuu millä äänensävyllä sitä käsketään. Anna koiran mennä reilusti pidemmällä sinusta kuin normaaalilla talutushihnalla. Pidä hihna löysällä ja ota askelia itsekkin vaikka olisit paikoillaan. Tämä oli hieno neuvo. Koira tavallaan lukee sinusta, että juu ollaan oikeaan suuntaan menossa. Jos koira harhautuu jäljeltä anna sen etsiä jälki uudestaan. Sille ei tarvitse puhua (hyvä, täällä, jälki, missä jälki jne). Mikäli se lähtee takaisinpäin ohitsesi silloin se tulee pysäyttää ja ohjata takaisin oikeaan suuntaan. Kun koira löytää loppupalkan kehu sitä kunnolla. Niin kunnolla, että se varmasti tajuaa, että UPEETA, MAHTAVAA kun loppu löytyi. Älä välitä jos ohikulkijat tai naapurit pitävät sinua kahjona. Koiraharrastuksessa pitää olla vähän kahjo.

Mä olen niin tyytyväinen tähän kurssiin jo nyt, vaikka ollaan vasta yksi kerta käyty, etten millään malttais odottaa seuraavaa kertaa. Yritän kertoilla sitten tänne lisää jälkijuttuja, kunhan ensin niitä treenataan. Paljon on opittavaa, mutkat ja metsäjäljet ja kaikki muu. Tuskin osaan edes vielä kuvitellakkaan mitä kaikkea jälkihommat pitää sisällään.